++mOst wElcOmE++

thanks fOr u all;)

~~ sign~~

╔══╗
╚╗╔╝
(¯`v´¯)
╚ . ¸.♥ U
(●̮̮̃•̃) (●̮̮̃•̃)
/█\
/█\
✿❀✿❀❤
"FAMILIES"
"MOHD HAFIZAN"
"ALL FReNS"

~~fatIhah nazali,ain nadia,mimie melissa~~
H@FIB@h fOrever(",)
♫♫♪♫♫♫♪♫

Saturday, October 23

*HUy@@*

huy@a,aq happy sb da smpai um@h nie...actually umah my mak angkat,umh my bsfren ain,
aq bru bngn tidO nie,hahaha...sbnye kan semalam aq xleh tidO lngsung lam bus sb drebar bus bawak laju sO aq tkut nak tidO...aq pOn heran sb pe mate aq xngntuk biasanya aq naik bus mate aq terus je nk terlelap.erm dah tu ble sampai kepalO pon pening,tapi xpe trun2 jmpe my bucuk hilang terus pening aq..haha



semalam kan de msj ngn sOrg budak tu,arghh aq rse aty ngn mg,sain taik kucg...bnci,bnci....huhu,ye lau mg terbace nie aq nk mg tahu aq xmaaf k mg..gurauan berbisa tahu dOp;'(

Friday, October 22

*xOxO gOssip gUrlz*

AQ nak citer sal aq n kawan-kawan aq yg tgh happy n bhgia skunk ngn pasangan masing-masing sO aq mntak izin dOrang nk msukkn pic dOrg ngn pasangan masing-masing,dh xde kje kO t aq nie..hihi...xpe kan,xpe2 blOg aq ske aty la nk ltak pape pOwn jnji x cOpy n paste mane2;)

Aq harap sgt2 hubungan cintan-cintun kami ni kekal hingga akhir hayat then dapat rasa mkn nasi myk masing-masing,lau de jdOh xkemane kan...hOpe2 begitulah hendaknye .





Okay sO this is  besfren aq yg sulung cOz dye ank sulung..hik2,erm her name fatihah binti nazali n aq pnggil dye tehah jer,nie pic yg aq tgk menarik je,that her bOifren,yg aq tahu name kimi..pnggil pon kimi jer.aq xknl sgt ngn pkwe kwn aq nie sb xpnh jmpe face tO face tp lau dh kawan aq bhgia n happy bersame dye,aq sntiase mnyOkong n hOpe DoRang bhgia selalu,kimi nie dak nOgori xslp aq..wah tehah dapat Orang jauh,xpe t ngnta jauh sket..cop2 nk jd pengapit tgh..hehe,perkenalan dOrg pown aq xsure sgt tapi yg aq tahu declare time stdy sesame kat UITM merbOk dulu(btul k x nie??) 


tarikh declare yg btul aq pOn xtahu tp yg aq tahu selepas sOal selidik dh stahun 8 bulan dOrang dh mnjalinkan hubungan cinta nie..aq harap2 kOrang berdua xde msalah ye dalam hubungan lau de msalah rujuk kat aq(cam la aq pakar cinta kan),tapi tahu gak sket-sket,aq juga harap dapat jmpe la c kimi ni face tO face.erm bile tah teha nk bwk jmpe bf dye ni,harap2 bkn mase kawin nantilah.pe lagi nak cite erk t la tmbah lagi pape yg xtahu..hihi





This is my secOnd besfren,her name pnjang sket,kalah name aq..name dye Nur nadiatul ain binti Idris n her bOifren name mOhd azhari,aq pnggil ery jer..ahakzz ..bf dye nie dak Trg je n aq selalu je jmpe ngn dye nie,Ok la cOz time dOrang jmpe awl2 lu,aq ade gak bersame..ala xleh igtla time ery nk gejas ain awl2..xpe ain dun be malu2,aq xkn citer kat cni,hehehe,tu akn jd secret2 kite..haha...sO c ery ni pendiam sket aq lak yg banyak ckp dr dye,dah sah aq n mulut becOk kan,tapi xpe dye jnis xkisah kOwt yg c kwn aq nie pOwn kpale giler2 gak..kteOrang slalu gak wt double date sb pe ade Org yg nk snap pic aq n cyg aq,aq tulun amik pic dOrg gak..;Pppp,  
best pe lepak ramai-ramai lau kepale msg2 same n sumer spOrting kan,sO dOrang la plg lme kapel kOt dah msuk 5tahun lbih,yela wktu awl2 bcnta kwn aq bru fOrm 4...Org suh stdy cbUk nk bcnta..hahaha..(aq pOn same)..still skunk xde msalah,happy je aq tengOk bdk berdua,harap2 kekal la hingga akhir hayat,kOt2 aq leh rase nasi minyak kOrang dulu..hihi..weh2 pe nie nk citer lagi,alamak karng aq cte bnyak2 de yg aq reka sndri japg....huhuhu...   




Aq xluper jugak nk msukkan my dear Eida shiny yg skunk ngh berbhgia with bOy dye dady One,hehe
Eida nie my fren kat USM nie,actually my best n giler-giler fren....hehehe,dady Onec ni umr dye tua dr kiteOrg tu sb i pnggil dye dady..hik3....kne hOrmat org yg lbih tua dr kite kan..hehehe..aq ade gak ikut dOrang date2 nie,erm  lau ade ajk org lain bkn lah d pnggil date kan...hehehe....xpela dady msti bwak ank2 dye gak kuar..hahaha..mummy eida xmarah kan..;P..Erm dOrang bru mnjalinkan hubungn nie mse kat Usm ni la...mkne er hari bersejarah di Usm.huhu...erm dah 10 bulan Kot lau kire skali ngn bulan nie...xpe2 budak-budak baru belajar..tetibe nk berpantun...dady n mummy bru je menjalinkan hubungn p dah ade 3 org anak....

O f cOz la aq n the sis sya n una...hak3...anak-anak yg lincah n hyperactive...cOngrate to bOth of you..;P....So pe g nk citer n aq bkn tahu sgt kn,yela xbaik msuk cmpur hal Org tua2...kuikuikui....yg aq hrp dady n mummy ni kekal lah,lawan perjalanan cinta anak-anak mu ini yer...nak mkn nasi myk Org kelantan nanti...hihi






sO skunk dh smpai tUrn nak cite sal aku lak..my name is Taiyibah binti zakaria,mmg kOwt name aq plek n jrg dgr kat Malaysia ni kan sO special sket name aq..hehe,Orang pnggil aq ebah je,lau bsfren aq pnggil mekbah(tehah mle dlu ni),erm kat umah mktOk aq,dOrang pnggil tOi..n kat sebelah aq nie of cOurse la Org yg aq syg,name dye Mohd Hafizan bin Ismail,kwn2 aq pnggil pizam,Kat kpg dye pnggil mat jer....ahaha,aq nak pnggil gak abg mat;P...SO nak citer came aq leh knl dye nie..

Okay first camne aq leh kenal dye ,mse aq knal dye aq bru nk blaja2 kenalan2 ngn dak laki nie(erm  tipula time tu aq da de kapel lol..ahaxx..sebenarnya kebetulan je aq ngn dye,awlnye ade sOrg dak laki tu kacau num adik aq then time tu aq ase bOsn2 sO aq teringin lak nk kacau dak tu sO aq amik num tu ngn adik aku pastu msj-msj decide r nk jmpe kan(Ops dak laki n bkn pkwe aq n tau),sO tempat kami berjumpa di ats pasar k.berang..haha(pasar ni da rOboh n dh wt baru skrg)..So first nk jmpe kan,punyer la ramai aq bwk bodyguard,kwn aq ain pOwn ade,sO aq pk lam aty nk tgk dlu la mamt tu nsem k x,lau x nsem nk chOw.punyer la jaat niat aq..Ok jalan2 cari aq ternampak la sOrang mamat nsem, duk kat benteng pasar tu,aq bkenan tengok mata dye,aq ckp nsem nye xkn yg ni kOt dak yg aq nk jmpe..erm dah sah la bukan kan sO aq msj dak sengal yg nk jmpe tu..awak kat mne nie???haha,time ni kn bhse awk n saye lagi..buwekkk,nk muntah lak ble igt.sO lepas dye bls aq trus je cri..sengal la mamat ni,aq xabis nk rh lm aty,nk jmpe sgt tu tetibe dh jmpe aq kjut lak cOz mamat yg aq ckp nsem tadi ade kt ctu gak,la uper2 nyer kawan dye la...dye xnsem p bawak mmber nsem,bgus la leh aq sapu...haha...aq biar je mamat xnsem tu cakap ngn kwn aq,aq xlyn pun baik aq lyn yg nsem nie,kjam nye aq,tapi finally dapat gak num kawan dye yg nsem nie(sO bermula disini la,(mamat yg nsem ni la pkwe aq skunk),xtahu la bg kOrg dye nsem k x,aq xpeduli tp he's everything fOr me...  

yang tengah-tengah perkenalan aq xnak r citer,uhuk....lawak lak ble igt balik then kawan la ngn dye ,msj-msj cam biasa la,mklumla kawan kan,nk kapel time tu da de pkwe lol(mnyesal x ptus awl2)cz akhirnya aq putus gak ngn pkwe aq tu...bkn i salah k,i setia...he leaves me first....huhu..(first time kot ditnggalkan),sebelum nie aq je yg tnggl Org,last2 kne kat aq sndri,tapi xpe bila sesuatu hilang kite akan dapat yang lebih baik,ya aq ngaku,mmg btul pown ungkapan ayt tu nOw aq dapat yang lebih baik dr dye.....more,more,more better...hmm i hope my bOifren not leaves me like my X did  tO me befOre..sob,sob,sob....perkenalan aq ngn dye dah mencecah dkat 5 tahun lebih gak bcOz time aq kawan tu aq bru form 4,sO aq suke kwn ngn dye at the first cz everything sekepale ngn aq,that why la i bertahan ngn dye smpai skunk,Of cOz la tipu lau i cakap xpnah bergaduh n berpisah kan,erm ade gak terpisah mse tu aq fOrm 5 kot kesnye sb nset aq hilang then num phone dye pown hilang dh la aq xhafal num2 nie,dalam aty aq cme harap aq dapat jmpe n hubungi dye balik,setahun jugak kOwt aq kehilangan dye tapi dOa aq d mkbulkan bile aq jmpe smle ngn dye,time tu aq dh msuk lOwer six,
dunia ni kecik je,dye lak upernye kawan ngn mmber aq(lagi mudh r kje aq),Omg aq igt dye da lperkan aq time tu tp upernye x,then dye dapat num aq balik(selongkar mne tah num aq kan),aq pOwn xtahu n xsure ble mse tah kiteOrang declare nk kapel kan sb nye xde lak dye ckap ayt kita kapel nak??,awk nk jd awek saye x??yg aq igt time gurau2 dye cakap awk nak kawin ngn saya dOk??hahaha,gurau2 kan sO aq ckp nak la lau awk nk kat saya,aq pun bg jawapan cm gtu je,xde r siyes ngt,funny x..hahahaha,begitula seigt aq cmne bleh declare sO aq xde tarikh yg btul nk letakkn kat cni,sO time aq upper six tu dye still g ade ngn aq,dh xhilang dh...xnak dh dye hilang...smpai la aq dapat k Usm ni...tgh aq tulis ni pon,dye de ngn aq tp kat telepon jela.....tapi aq xnak bg dye bce sumer n..blushing2...hik3

Aq cuma berharap hubungan aq ngn dye yang dah nk masuk 5 tahun lebih nie kekal hingga akhir hayat sb aq da xde Org lain selain dye,dye la sahabat,pendengar mslah n celoteh aq,dye la pkwe aq,n aq nak dye la jugak husband aq nanti...hubungan kami dh direstui Oleh kedua-dua belah family,sumer dh tahu kOwt n aq harap lakengkawan n sape2 terbace ni dOakan kebahgiaan kami supaya dapat naik pelamin t...lau umur pnjang lah..,



Buat kawan-kawanku yang still mencari-cari cinta nie pastikan cari pasangan yang tepat erk t dh knfem aq masukkn kOrang lm list nie gak..hehehehe.....wah c yaaaa...t lau de pnmbahan bilangan aq akan update lagi...da ngntOk nie..huarggg(nguap)

Thursday, October 21

"blUr+pening lagi"

Kenapa sih aq ase pening sgt,semalam tidO lmbat lagi..ape aku nak buat,aq duk gayut tipOn n xleh tidO
Menderita tul kepale lau tidO xckup nie,tulun la nak wt camne nk bagi mudah tidO.I need ASOMNIA medicine tapi nk amik mne,sah-sah doktor xbagi lau mntak ubat tidO..ape kate aq telan ubat batuk sebotOl.
,

ape yg aku nak bgtahu cni ialah kepala aq ni tgh pusing bangat cm nk letup2,sO aq nk tidO tapi nk tidO magrib lagi nie,jap lagilah tidO...tp adakah aq bleh nk tidO sb aq mmg sush nk tidO..ape harus aku buat nie??dalam dilema..ade kawan aq ngadu kt aq dye asyik tidO je,lau gtu susah gak tapi xpe at lease mudah gak tidO,tadi best2 tidO nk p kls lsp lak,terkejut bunyi jam tibe2 sb tu kOt kepale aq pening..dh tu nk tidO ptg ade pejumpaan klkm lak+ngn p klinik dh la sejam..adOi dugaan tOl la..mnambahkan beban tul semua ni,ish3 xbaik tul aq cakap gtu...kate nak tabah hadapi semua nie...erm sabar jela sOk dh nak balik..

sebut sal nk balik nie,aq tetibe igt kls LSP aq yg still ade lagi mnggu depan,alamak cmne nie tiket dh beli sOk mlm,dh tu lak teacher LSP aq cam singa tadi badmOod k hape tah smpai kuar sume2 n dye bilang kls aq kls bdk pendidikan yang plg teruk yg dye pernah ajar..hmm dh lame kot pndam bru hari ni kuar sumer..xpela nk wt camne kan...dak2 kls aq mmg slmber..;P,dh tu nk ungkit status Apex la,tahu la usm ni naik taraf APEX UNIVERSITI tapi xsmstinya otak-otak student dye naik taraf gak..dah name manusia bkn semua sempurna...aii ketaq aq pkkan kls mnggu depan nk bg xcuse camne nie..nk suh sape tulun sainkan tuk aq...hmm sape x g mnggu depan kne bar dr masuk Exam..takut,aku xnak kne bar,xnak repeat LSP..sOmebOdy help me!!!


pss:  tulah eibah lain kali nk bli tiket pk dlu abis2,jgn pk nk balik jer kan da susah,peringatan tuk dri sndri 4 sem dpn..haha

Wednesday, October 20

❤My family a.k.a R@b@n te@m❤

Walaupun terlambat tapi nk tulis gak betape aq sedih n kecewa sebab time raye family i je xdek ngn diOrang cz i beraye kat trg,ni semua family belah mak aku,dOrg duk di merate-rate tapi always berkumpul d umah mktOk ku tersyg kat kpg.Raban,perak(sgt sdih trutame sb pic i xder lm pic2 nie)jelesnye,smpai aty kOrg2 sume..kihkihkih



 pakcik ni gaye pe nie??happy semacm jer..suke la tgk;)




 Okay nk pkenalkan ni la cOUsin-cOusin laki aq yg konon hnsem n pOyo
ala muhsin pkai bju pink ke???nk gelak tapi xpe shin dh nsem la tu jgn au suda
dari kiri: aq kasi nme2 mnje sudh la shin,faiz,abg mok,adik,abang,daus,man n yg kecik chumel tu cucu mktok yg plg kecik n muda amar n hadi..rndu nk cium amar la...aik Along xde pOwn??


 Ehem2,ambOi korg ni nk nasyid ke nk wt marhaban nie,haha
Okay n cOusin-cOusin pmpuan yg mne sgt spOrting n best..tapi cam xcukup bilangan la,mane lagi
dari kiri: nana,miza,q.mus,q.mar.q.jaja.tikah pOyo,qilla n ain.
sO yg xde lm ni Q.so,Q.irah,saza,p mne erk,mlepas ek lm tOilet,


 Haha,ni pOwn xsure ckup x bilangan ahli family mktOk nie,ala tenggelam adi n amar kat tgh2,yela mntang korg kecik kan,xpe amar tnggu k.tOi balik(ape kne ngena lak kn)




wah ramai kan family belah mak aq,bhgia je mktOk kat tgh tu,jeles2 pic i xdetapi xpe i happy la dr jauh tgk u all happy cm ginie,erm bukan sng nk berkumpul semua family.
 
 yg berbaju hijau ni adik mak aku,mkne er pkcik aq la,yg sebelah abg mak aq iaitu pak lang aq,yg berbaju ungu adik mak aq gak pak ndak aq n yg kanan tu pakcu aq hsband adik bongsu mak aqits mean menantu maktOk.



family pak jang n mak jang n their chidren,mak jang aq nie kakak sulung mak aq,dOrang ni org nOgori sembilan,suke msak pOdas2..hihi.n anak-anak m.jang aq the best,nk berjalan-jalan ngn dOrang la plg best;)lab u all


 Family pak tih n maktih aq,maktih aku nie adik mak aku n anak-anak mereka,dOrg duk sg.petani,kedah
wah suke3,nk kutuk cOusin aq c atikah nie yang berbaju coklat tu(gurau jer)time kecik2 kite slalu mandi same2 kan kak(Ops malu2)skunk xleh mndi sesame dh,dak pOyo ni stdy kat uitm skunk coz pe ntah tapi bakal ckgu la jugak cm aku(nk gak msukkn aku;P)rndu2 kat kOrang t jmpe cti sek ni yer..kite bergOssip-gosip,xOxO gossip gurlz



 ha yg berpOsing cantek nie family pak cik n makcik n dOrg punyer herO
pkcik ni adik mak aq tapi yg kebarape erk,lupe2..alamak cmne bleh luper ni..nnti kire dulu,
dOrg duk kal taman melawati Kl.dah besar dh cOusin aq nie.



 Nie family paklang&Maklang n the herOs n nana the chumel gurls
sama je theme baju..apsal abg mOk posing cm gtu,dh lme xgaduh nge c mOk n c kurus nie
i like gaduh2..hahaha..lau nk tahu yg bOys tu same umur ngn aq sO sb tu aq ske nk berentam ngn dOrg berdua;P..dOrang duk kat sg.buluh.SelangOr.


 Okay ni family Pak ndak&Mak ndak aq,Dorang n duk kat Johor Baharu,
purple k taun ni,i like purple..theme kite same la...hoho..miza dh besar nye,xsabar nk jmpe nk suh bercerita,syafik je bOy same ngn fmily aku n mktih sorg je bOys..hahahahaha

Ade satu family lagi tertinggal n xde pic family dOrang iaitu acu aq tp dapat pic husband n her heros



this my family
Xkire la nk letak gak pic family aq..hihi..ni pic family i,walaupun xraye kat perak ngn dOrg sumer ngn mktOk tp kami beraye happy gak sb yg plg pntg bg aq,pada hari raya,mak,ayh,adik-adik n abg ade bersame jugak..luv them sO much..


 Happy bngat sih,ni da mcm ikan srdin la,begini la keadaan di rumah mktOk aku lau time raye or cuti,tapi aq ske sb time2 gni leh kmpul rmai2 merapatkan hubungn keluarga,tapi mane aq lm pic ni xder pon,hehehe..tula sape suh family aq je xbalik kan..emm mane nk tahu,xplan awl2...che2..mktOk la n xhabaq awai2 lau x raye kat perak...(Ops salahkan mktOk lak)
 yang paling aq suker tgk pkcik duk bergOlek kat jalan tu,sakan tul posing ye..hihi,


 MaktOk n anak-anak &menantu,mktOk plg pendek..hihi,cian mktOk..xpe mktOk kite same tnggi,aik tOi tnggi sket dr mktOk kot;P

 Here pakcik & makcik(pasangan rOmentik)



Ha ni lagi satu pic dOrang ramai-ramai cam ikan srdin di dalam tinnye...kihkih,nk gelak kat kOrang sb i jeles i xde time nie...jaat x,mmg jaat sape suh aku xbalik kmpg...huhuhu

"menstruasi wajib seOrang wanit@"

Today hari derita dan kesakitan yg teramat,aq mengalami kadar menstruasi yg tinggi,xpernah kualami sebelum ini..nk jerit+nangis

Apakah yang dimksudkan dengan Menstruasi???Saya akn mnjawab sOalan anda,huhu

Menstruasi juga turut dikenali sebagai senggugut iaitu berlaku dalam kalangan wanita ketika uzur ataupun ketika 'Haid' dimana kesakitan didalam perut.Ia adalah  peristiwa normal yang dialami setiap wanita. Setiap bulannya wanita akan meluruhkan dinding rahim yang sebenarnya dipersiapkan untuk terjadinya pembuahan. Jika dalam kurun waktu tersebut tidak terjadi pembuahan, maka tubuh wanita akan memperbaharui siklusnya.

Haid menurut bahasa berarti mengalir, menurut syar'i adalah darah yang keluar dari bahagian dalam rahim wanita pada waktu-waktu tertentu, bukan karena sakit atau terluka, tetapi ia adalah sesuatu yang telah diciptakan Allah bagi wanita. 


Menstruasi pertama atau menarche biasanya terjadi antara umur 10 dan 16 tahun, bergantug pada faktor-faktor yang mempengaruhi kedewasaan dan perkembangan hormon dari gadis itu sendiri. Mentruasi akan terus berlangsung sampai usia kira-kira 45 hingga 50 tahun. Masa dimana seorang wanita udah nggak mentruasi lagi disebut masa menopause.

Sebahagian kaum hawa mengalami menstruasi setiap bulan, lamanya antara 3 sampai 7 hari. Namun ada juga sebagian yang mengalami menstruasi 2-3 bulan sekali. Itu tergantung dari kesehatan tubuh dan hormon masing-masing wanita.





6 Minggu semasa mengalami Mentruasi

1. Pada minggu pertama menstruasi anda, anda 
memiliki lebih sedikit hormon yang berkaitan dengan keinginan untuk makan. Maka, ini adalah waktu yang tepat untuk memulai diet. Menurut hasil studi yang digelar Tufts University, anda sudah bisa mulai mengurangi makan hingga 12% pada minggu ini.

2. Pada minggu ketiga dan keempat, kadar hormone estrogen sangat jauh berkurang dibanding minggu-minggu sebelumnya. Penelitian di University of Minnesota menunjukkan bahwa hormone estrogen inilah yang memberikan kita dorongan menikmati substansi adiktif seperti nikotin. Maka, berhenti merokok selama paruh kedua siklus Anda juga disarankan.

3. Menurut penelitian yang sama dari University of Minnesota, progesterone bertentangan dengan kemampuan verbal Anda. Akibatnya, Anda akan sering salah ngomong, dan kehilangan penalaran. Hormon ini juga dapat menyebabkan konstipasi dan kembung, jadi sebaiknya Anda banyak mengonsumsi bahan makanan yang mengandung serat dan air.

4. PMS yang anda alami bisa menular ke orang lain. Ketika Anda mendapati pasangan ikut-ikutan moody saat siklus haid Anda tiba, segera tenangkan dia. Memang masih banyak penelitian lebih lanjut yang perlu dilakukan, “Namun ada bukti lain bahwa fluktuasi bulanan dalam testosterone juga bisa menghasilkan gejala mirip PMS pada pria,” ujar Jed Diamond, psychotherapist asal California yang juga penulis buku Male Menopause. Dalam sebuah studi yang dipresentasikan di Society for Menstrual Research, di 11th Biennial Conference, kaum pria yang mengisi kuesioner mengeluhkan mood swing yang terjadi setiap bulan, mirip dengan yang dialami para wanita yang disurvei.

5. Ketika anda indekos bersama teman-teman wanita, mereka bisa saja mendapatkan haid pada waktu yang sama dengan Anda. Hal ini disebabkan oleh siklus lunar. Para ahli juga mengatakan bahwa sinyal-sinyal kimia dalam tubuh seorang wanita kemungkinan bisa tertangkap oleh orang lain, dan wanita yang tinggal bersama mungkin saling berbagi sumber stres yang sama, sehingga berpengaruh pada waktu menstruasi mereka.

6. Masa menstruasi juga bisa menyebabkan Anda diare. Bahan kimia yang sama, yang memicu kontraksi pada rahim untuk membantu mengeluarkan darah, dengan tidak sengaja dapat menyebabkan usus bagian bawah untuk ikut berkontraksi.

  
ANDA JUGA MINGKIN MENGALAMI:


• Suhu badan meningkat (seperti meriang)
• Payudara membengkak
• Pinggang sakit
• Pusing-pusing


Untuk mengurangi sakit pada saat menstruasi, berikut tips yang dapat dilakukan :

• Gosok perut dengan minyak kayu putih, dengan tekanan yang agak keras.
• Berendam di air hangat
• Mengompres perut dengan air hangat (masukan air hangat dalam botol).
• Minum kaplet sakit haid
• Melakukan Olah Raga ringan (senam).